<h2>ΚΕΝΤΑΥΡΙΟ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ</h2><p>Ξενώνας - Ενοικιαζόμενα Δωμάτια στις Μηλιές Πηλίου</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.kentavriogalazio.com/more.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>ΑΝΕΤΟΙ ΧΩΡΟΙ</h2><p>2κλινα και 3κλινα δωμάτια με θέα τον Παγασητικό κόλπο</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.kentavriogalazio.com/more2.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div> <h2>ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ</h2><p>Ανακαλύψτε της ομορφιές του Πηλίου</p><div class='bgslideshowmore'><a href='http://www.kentavriogalazio.com/more3.php?l=el' >Περισσότερα...</a></div>
Previous Next
Το τρενάκι του Πηλίου

Το ιστορικό τρενάκι που παλαιότερα διένυε την απόσταση Βόλος – Μηλιές, κυλούσε πάνω στον επίσης ιστορικό σιδηρόδρομο του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1881, με πρώτο το κομμάτι μέχρι τα Λεχώνια, για να παραδοθεί τελικά το 1896. Το υπόλοιπο κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στην συνέχεια, για να τεθεί σε λειτουργία το 1903.

Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που γεννήθηκε στο Βόλο.

Η μυθική διαδρομή του «Μουτζούρη»...
11 η ώρα στο σταθμό των Άνω Λεχωνίων. Το τρενάκι του Πηλίου σφυρίζει δίνοντας το σύνθημα μιας αξέχαστης διαδρομής. Η ανάβαση στις όμορφες πλαγιές του Πηλίου μέχρι τις Μηλιές ξεκινά!

Μια από τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκατοστά) φιλοξενεί τα 4 βαγόνια του «μουτζούρη», όπως λεγόταν κάποτε το τρενάκι του Πηλίου, για να δηλώσει την ατμοκίνηση και τον καπνό που άφηνε στο πέρασμά του. Από τα Άνω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές η διαδρομή είναι ορεινή, διασχίζοντας τις κατάφυτες πλαγιές, με την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια.

Η μοναδική στάση του τρένου γίνεται για μόλις 15 λεπτά, στην Άνω Γατζέα, για να συνεχίσει "ξεφυσώντας" και λικνίζοντας τα βαγόνια του, για μια διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και χρόνου 90 λεπτών.

Πλησιάζοντας στις Μηλιές το τοπίο αποκτά μια άγρια ομορφιά, ιδιαίτερα στο πέρασμα της μεγάλης μεταλλικής γέφυρας του Ταξιάρχη ή Ντε Κίρικο, από το όνομα του κατασκευαστή και πατέρα του μεγάλου ζωγράφου. Στο σημείο αυτό, το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα στην οποία βρίσκεται είναι ευθεία.

Μέσα στη χαράδρα του Ταξιάρχη που στρίβει το τρενάκι για να φτάσει στις Μηλιές, βρίσκεται η σπηλιά του σοφού Κένταυρου Χείρωνα, ο οποίος παρουσιάζεται σε αρκετούς μύθους, με σημαντικότερο ρόλο αυτόν του δασκάλου του Αχιλλέα.

Ο σταθμός Μηλεών είναι και το τέρμα της διαδρομής. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβέρνες, η εκκλησία των Ταξιαρχών που ανακαινίστηκε το 1743!, το λαογραφικό μουσείο και η βιβλιοθήκη, μια από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, περιμένουν τους επισκέπτες για περιήγηση, ενώ από κει ξεκινάει το γραφικό καλντερίμι που οδηγεί στο κέντρο του χωριού.